PER Gorj propune și oferă, conducerea județului se face că plouă…
Că, de fiecare dată când s-a ivit o problemă la nivel de localitate sau de județ, oamenii din echipa PER Gorj au avut inițiativă și au venit cu soluții viabile, cu propuneri, idei etc. este un fapt de notorietate deja. Așa că nici acum nu miră pe nimeni soluția ecologică oferită de oamenii PER Gorj la una dintre problemele spinoase ale municipiului Tg. Jiu…
Zilele trecute a apărut în presă știrea că Primăria municipiului Tg. Jiu renunță la varianta amplasării stației de sortare a deșeurilor menajere pentru groapa de gunoi de la Slobozia, variantă de amplasare în str. Ciocârlău, din Tg Jiu, și că administrația locală a municipiului caută teren pentru amplasarea stației de sortare.
Echipa PER Gorj s-a consultat și a decis să vină în sprijinul administrației locale cu propunerea de a oferi cu titlu gratuit 10.000 m.p. de teren agricol, care este deținut chiar de către președintele PER Gorj, Dumitru Miroiu, în localitatea Bucureasa, la 4 km de groapa de gunoi din Slobozia.
Propunerea noastră a fost făcută acum câteva zile, atât verbal cât și în scris, către conducerea Consiliului Județean, personal către domnul președinte al CJ Gorj, Cosmin Popescu, în vederea obținerii unei soluții de finanțare a proiectului, pe care ecologiștii îl văd nițel mai complex decât primarul municipiului, dar cu rezolvarea pentru totdeauna a unor probleme colaterale și chiar cu obținerea de profit, ceea ce soluția primăriei târgujiene nu oferă!!! Pentru că, pe lângă produsele utile recuperate în vederea reciclării (sticlă, plastic, metale etc.), altă componentă importantă care va rezulta în urma procesului de sortare va fi partea de resturi biologice (coji de rădăcinoase, de fructe, de legume etc.), care, în final, să fie transportate la groapa de gunoi a orașului.
Noi am propus o soluție care, pentru început, necesită o investiție nițel mai mare, dar care, pe de-o parte, poate fi acoperită consistent de sume din fonduri europene, iar pe de altă parte, pe termen lung, va scuti municipiul Tg. Jiu de cheltuieli suplimentare, de poluarea aerului, solului și subsolului, a pânzei de apă freatică etc.
Soluția este următoarea: pe raza comunei Dănești, înafara localității, posedăm un teren agricol care poate fi folosit pentru amplasarea aici a acestei stații de sortare, departe de zone care ar putea fi poluate în vreun fel, fie și doar olfactiv.
Calea de acces este în apropiere și trebuie doar puțin îmbunătățită, lucru care poate fi rezolvat în 1, maximum 2 zile.
Resturile biologice nici nu mai trebuie stocate în groapa de gunoi a orașului, întrucât acestea pot fi incinerate prin intermediul unui incinerator de tip Horneț sau similar, de exemplu, procesarea deșeurilor organice prin piroliză putând produce energie electrică și termică în cogenerare (folosibile pentru întregul proces de producție), biogaz, bio-oil și biochar, produse care pot fi vândute și, în loc să se cheltuiască bani cu depozitele de gunoi, SE CÂȘTIGĂ bani din vânzarea produselor obținute! Desigur, toate astea pe lângă principala funcționalitate a stației: REZOLVAREA PROBLEMEI GUNOIULUI MENAJER DIN TG. JIU!
În principal, rolul Consiliului Județean Gorj rămâne să ajute la rezolvarea problemei finanțării acestui proiect de o uriașă utilitate publică – locuitorii cartierului Slobozia pot depune mărturie în acest sens.
Privind problema la modul exhaustiv, aici există și un avantaj politic: la anul, orice proiect de acest fel pe care există o semnătură va aduce semnatarului un important câștig de imagine măcar la nivelul miilor de oameni care nu vor mai fi asasinați de mirosuri pestilențiale și de scurgerile supertoxice care se infiltrează în pământ și în apa freatică a orașului ca să se regăsească în fântâni de unde beau apă oamenii, animalele, plantele…
Cu toate astea, NIMENI dintre factorii de decizie nu este interesat să rezolve una dintre spinoasele probleme ale Târgu-Jiului, după cum nici soluții de menținerea mineritului în Gorj nu interesează pe nimeni! Actualii politicieni care pot să dea o mână de ajutor la creșterea economică a județului par preocupați doar de ÎNGROPAREA economiei gorjene, dar la anul vor avea pretenția să fie realeși! Pesemne ca să finalizeze distrugerea economico-socială începută…