DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Învățământ

Ministerul Educației a premiat olimpicii medaliați în acest an la competițiile internaționale pe discipline școlare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a participat luni, 12 decembrie, la festivitatea de premiere a olimpicilor români, medaliați în acest an la competițiile internaționale pe discipline școlare. Festivitatea de premiere a elevilor români care au obținut rezultate remarcabile pe plan internațional, organizată constant de Ministerul Educației, a devenit un eveniment de tradiție și un reper pentru promovarea excelenței din educație.
Astfel, au fost recompensați 123 de elevi, premiați cu 171 de distincții (medalie de aur absolut, medalii de aur/premiul I, medalii de argint/premiul II, medalii de bronz/premiul III, mențiune) la olimpiadele și concursurile internaționale sau regionale pe discipline (juniori și seniori). În același timp, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (124), precum și unitățile de învățământ din care provin laureații (70).
Elevii români s-au clasat pe podium la toate competițiile internaționale la care au participat, iar câteva rezultate au reprezentat o premieră pentru țara noastră:
• La matematică, România a ocupat locul I, la toate competițiile europene, în cadrul clasamentului pe echipe: Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (Budapesta, Ungaria), Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (Sarajevo, Bosnia și Herțegovina) – cel mai mare scor din istoria competiției, Olimpiada Balcanică de Matematică (Agros, Cipru) și Olimpiada Internațională de Matematică, unde România a ocupat locul 5 în lume, fiind cea mai bună clasare din 1994, precum și locul I la nivelul țărilor din Europa.
• România a fost inițiatoarea primei olimpiade de matematică, în urmă cu 63 de ani. Tot țara noastră a inițiat în acest an și prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe Spațiale pentru Juniori. Deși este o disciplină care nu se studiază în școală, lotul României a ocupat locul I.
• Echipa României a obținut un rezultat excepțional și la cea de-a 52-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică (IPhO2022), clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind, de departe, cea mai bună echipă din Europa. Vlad Ștefan Oros a obținut o medalie de aur, fiind și cel mai bun concurent european.
• Pentru prima dată, echipa României a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Limba Germană (ediția 2022), desfășurată la Hamburg). Performanța aparține Teodorei Smîntancă-Strugariu, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, aceasta clasându-se pe primul loc la nivelul B2, cel mai înalt din concurs.
• 13 elevi au obținut distincții la mai mult de două competiții. O performanță deosebită a fost obținută de către triplul campion, elevul Vlad-Ștefan Oros (Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara), medalia de aur cu punctaj absolut și cel mai bun concurent european la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2022 (Kutaisi, Georgia). Vlad a mai obținut anul acesta, în numele României, o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică și locul 2 la nivel mondial, medalie de aur la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene, medalie de argint la Olimpiada de Fizică a Țărilor din Asia, precum și o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Lingvistică!
Cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au fost semnificativ majorate în acest an prin hotărâre de Guvern: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.5000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).
Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).
Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/lor. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ. Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației este peste 3.650.000 lei.
La evenimentul găzduit de Opera Națională din București au fost prezenți Diana Păun, consilier prezidențial, Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Kelemen Hunor, viceprim-ministru al Guvernului României, Lucian Romașcanu, ministru al Culturii, Monica Cristina Anisie, președintele Comisiei de învățământ din Senatul României, Natalia Intotero, președintele Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Andrei Alexandru, Secretar de Stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului. De asemenea, au participat secretari și subsecretari de stat din Ministerul Educației: Ionel Florian Lixandru, Sorin Ion, Bogdan Cristescu, Kallos Zoltan și Cătălin Micu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *