DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Sănătate

Consumul de cafea: beneficii și contraindicații

Cafeaua este cea mai populară și mai răspândită băutură din întreaga lume. Ea este consumată atât pentru plăcerea senzorială, cât și pentru efectele ei stimulatorii. Băută în forma ei clasică (neagră) nu conține calorii.

Cafeaua reprezintă o sursă de cafeină, vitamine, minerale și antioxidanți. O ceașcă de cafea conține:
– 95 mg cafeină;
– vitamina B2 (riboflavină): 11% din necesarul zilnic;
– vitamina B5 (acid pantotenic): 6% din necesarul zilnic;
– vitamina B1 (tiamină): 2% din necesarul zilnic;
– folați: 1% din necesarul zilnic;
– mangan: 3% din necesarul zilnic;
– potasiu: 3% din necesarul zilnic;
– magneziu: 2% din necesarul zilnic.

Beneficiile cafelei

Studiile de specialitate referitoare la consumul de cafea indică faptul că aceasta are efecte benefice asupra sănătății dacă este consumată în cantități moderate. Potrivit Ghidului American de Nutriție (Dietary Guidelines for Americans), o cantitate moderată de cafea reprezintă 400 de miligrame de cafeină, respectiv 3-5 cești/ zi.

Între 50-300 mg cafeină consumată zilnic poate aduce o serie de beneficii, printre care:

– creșterea abilității de concentrare;
– stimularea sistemului nervos central;
– scăderea timpului de reacție;
– prelungirea duratei de timp până la instalarea somnului;
– polifenolii și antioxidanții prezenți în cafea protejează în fața dezvoltării celulelor canceroase;
– scăderea nivelului inflamațiilor din organism;
– niveluri scăzute de estrogen;
– scăderea riscului de dezvoltare a cancerului endometrial și a celui de ficat;
– risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea; polifenolii și mineralele, precum magneziul, prezenți în cafea, normalizează nivelul insulinei și al glicemiei;
– antioxidanții din cafea reduc stresul oxidativ și inflamațiile din organism, având beneficii neurologice, acționând ca un antidepresiv; cafeina poate crește nivelul de atenție și de alertă, reduce anxietatea; consumul de maximum șase cești cafea/zi a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta depresie și tentativă de suicid;
– consumul constant de cofeină este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boala Parkinson (normalizează nivelul de dopamină);
previne formarea calculilor biliari;
– consumul de cafea are efecte benefice asupra ficatului, inclusiv reducerea riscului de mortalitate provocat de ciroza hepatică.

Când devine cafeaua nocivă?

Consumul exagerat de cafea poate avea efecte nedorite și chiar urmări periculoase. De aceea, specialiștii recomandă limitarea consumului la șase cești zilnic.
Cafeina reprezintă un stimulent care „afectează” sistemul nervos central și poate provoca diferite reacții adverse. La unele persoane, poate irita mucoasa gastrică, poate crește anxietatea, insomnia și irascibilitatea.
Femeile gravide sunt sfătuite să consume mai puțin de 200 mg cafeină/zi (aproximativ două cești de cafea), deoarece cafeina poate trece prin placentă la făt și, astfel, poate crește riscul de avort sau naștere prematură.

Excesul de cafea: efecte

Consumul excesiv de cafea poate avea efecte nocive însemnate, printre care:
– insomnii;
– stări de anxietate și nervozitate (consumul de 1.000 mg cafeină/zi);
– poate crește riscul de cancer al vezicii și tractului urinar;
– poate crește riscul de boli cardiovasculare, mai ales atunci când consumul de cafea este asociat cu fumatul, cu diete bogate în grăsimi și alcool;
– poate crește presiunea sistolică și diastolică a sângelui cu 1-4 mmHg (crește tensiunea arterială) și pulsul;
– poate crește frecvența și severitatea aritmiilor ventriculare;
– poate crește secrețiile gastrice (în special de acid clorhidric în stomac), ceea ce duce la apariția gastritei și a ulcerului.

Riscuri și contraindicații

Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor care suferă de tensiune mare, persoanelor în vârstă care suferă de osteoporoză, celor cu boli mintale și cu tendință de agresivitate, copiilor și femeilor însărcinate. Odată ce se consumă mai mult de șase cești/zi, crește riscul de a dezvolta efecte negative asupra sănătății.

Bibliografie:

Je, Youjin, et al. “Coffee Consumption and Risk of Colorectal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.” International Journal of Cancer, vol. 124, no. 7, 1 Apr. 2009, pp. 1662–1668, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1002/ijc.24124‌
Eskelinen, Marjo H, and Miia Kivipelto. “Caffeine as a Protective Factor in Dementia and Alzheimer’s Disease.” ResearchGate, IOS Press, Feb. 2010, www.researchgate.net
“Coffee, Caffeine, and Health Outcomes: An Umbrella Review.” Annual Reviews, 2017, www.annualreviews.org
van Dam, Rob M., et al. “Coffee, Caffeine, and Health.” New England Journal of Medicine, vol. 383, no. 4, 23 July 2020, pp. 369–378, www.nejm.org, 10.1056/nejmra1816604
Je, Youjin, and Edward Giovannucci. “Coffee Consumption and Risk of Endometrial Cancer: Findings from a Large Up-To-Date Meta-Analysis.” International Journal of Cancer, vol. 131, no. 7, 31 Jan. 2012, pp. 1700–1710, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1002/ijc.27408

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *