DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Sănătate

6 efecte ale frigului asupra organismului

Slăbirea generală a organismului sau contractarea mai uşoară a răcelilor sunt doar două dintre efectele temperaturilor scăzute asupra organismului. Expunerea prelungită la frig poate provoca apariţia degerăturilor sau a hipotermiei, ce pot pune viaţa în pericol.
Temperatura este un factor de mediu cu un impact major asupra sănătăţii organismului, ce poate declanşa sau agrava anumite boli. Hipotalamusul, locul unde se afla centrii termoreglatori, dar şi alte regiuni din corp care au termoreceptori au un rol important în reglarea temperaturii corpului. Pielea conţine atât receptori pentru frig, cât şi pentru căldura, însă cei pentru frig sunt în număr mai mare. De asemenea, zonele periferice (mâini, picioare, nas, urechi) conţin receptori care detectează mai mult temperaturile scăzute şi mai puţin temperaturile ridicate.

Modificări apărute în urma expunerii la temperaturi scăzute

1. Scăderea ritmului cardiac

O bună funcţionare a inimii depinde în mare măsură de controlul temperaturii corpului. Expunerea prelungită la frig determina scăderea frecventei cardiace, care poate ajunge până la câteva bătăi pe minut.

2. Congestia nazală

Respiraţia nazală contribuie la încălzirea aerului respirat şi este o barieră importanta împotriva microbilor. În această perioadă, apariţia congestiei nazale este cauzată de frig – factor iritant al căilor respiratorii superioare. Atunci când avem nasul înfundat, vom respiră pe gura, iar aerul rece şi nefiltrat ajunge direct în plămâni, declanşând la unele persoane bronhospasm. Persoanele care suferă de astm bronsic sau alte afecţiuni pulmonare sunt cele mai afectate.

3. Urinarile frecvente

Cu aproximaţie, organismul uman adult este alcătuit din 60% apă, iar apa ajuta la reglarea temperaturii corpului. Persoanele care nu se hidrateaza suficient în această perioadă sunt mai sensibile la temperaturile scăzute şi expuse infecţiilor urinare.

4. Frisoanele

Atunci când vasoconstrictia periferica nu este suficientă, organismul are un alt mod de a păstra căldura – frisonul sau tremuratul. Când temperatura corpului scade, acesta va încerca să păstreze căldura prin tremurături, mişcări involuntare care au rolul de a produce căldură pentru organele interne.

5. Lăcrimarea în exces a ochilor

Ca şi alte părţi ale corpului, ochii sunt afectaţi de expunerea la temperaturi scăzute. Lăcrimarea excesivă afectează de obicei ambii ochi şi apare din cauza unei iritaţii sau a unei inflamaţii. Lăcrimarea poate fi însoţită şi de alte simptome, cum ar fi: prurit (mâncărime) ocular intens sau înroşirea ochilor.

6. Pielea şi buzele uscate

În lunile friguroase de iarnă, părţile corpului cele mai expuse şi mai afectate sunt mâinile, picioarele şi fata. Pielea uscată poate crea un disconfort şi poate fi inestetică. Însă, pe lângă aspectul neplăcut, unele afecţiuni dermatologice se pot agrava în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *