DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Sănătate

Usturoiul – beneficii şi modalităţi de a-l utiliza

Usturoiul, pe numele său ştiinţific Allium sativum, se foloseşte de mii de ani pentru proprietăţile sale, atât în gastronomie, cât şi pentru posibilele modalităţi de a sprijini organismul uman. Te invităm să citeşti în continuare detalii despre beneficiile pe care le poate oferi, modalităţile în care este întrebuinţat, dar şi în ce situaţii se recomanda cu precauţie sau este contraindicat.

Beneficii pe care le poate oferi usturoiul

Usturoiul este o plantă de origine asiatică ce se cultiva din cele mai vechi timpuri. Este înrudit cu ceapa, prazul, arpagicul şi șalota (ceapa franţuzească).

4 grame de usturoi conţin:

25 mg de potasiu
0,2 g fibre
0,3 g proteine
0,7 g carbohidraţi
4 Kcal
Pentru a te putea bucura de influenţă pozitivă a acestui aliment, se recomanda să îl procuri, pe cât posibil, din surse bio. Iată care sunt situaţiile în care ar putea fi de ajutor:
– Poate contribui la întărirea sistemului imunitar şi are rol în prevenirea răcelii şi gripei, datorită vitaminelor şi mineralelor ce se află în compoziţia sa. Printre acestea se afla vitaminele C şi B6, B1 şi mineralele calciu, potasiu, fier, fosfor, mangan.
– Are proprietăţi antibacteriene, conţine antioxidanţi, de exemplu, germaniu şi seleniu, putând fi de ajutor în lupta contra unor fungi şi infecţii precum cele cu streptococi. Antioxidanţii pot contribui şi în lupta contra bolii Alzheimer.
– Usturoiul ar putea contribui la scăderea hipertensiunii arteriale, a colesterolului LDL şi a creşterii celui de tip HDL, potrivit unui studiu din iunie 2004 [1]. Ar putea, de asemenea, să fie de ajutor în lupta cu unele boli cardiovasculare şi cu diabetul zaharat.
– Este posibil să aibă rol în reglarea tranzitului intestinal, datorită alicinei, una dintre substanţele care pot stimula producerea florei intestinale. Aceasta este un compus al sulfului şi reprezintă un element important în ceea ce priveşte beneficiile pe care le oferă usturoiul. Alicina este cea responsabilă şi de gustul specific pregnant. Prin zdrobirea sau tăierea căţeilor de usturoi, se eliberează această substanţă, astfel că de aceea se recomandă ca alimentul să fie consumat crud sau să fie adăugat la sfârşitul preparării mâncărurilor.
– Acesta are acţiune antiinflamatoare, astfel că poate fi util în combaterea inflamaţiilor din corp.
– Usturoiul ar putea contribui la întărirea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine.
– Este posibil să aibă rol în pierderea în greutate, deoarece stimulează metabolismul.
– Poate fi util în eliminarea toxinelor din sânge.

Modalităţi de a utiliza usturoiul:

Acesta se poate folosi în diferite modalităţi: în stare crudă, gătit, sub formă de fulgi, că pulbere uscată, deshidratat, ca ulei, ceai şi ca supliment alimentar sub formă de capsule sau tablete ce pot fi procurate de la farmacii şi din plafare. Se recomandă aprobarea medicului înainte de administrarea suplimentelor.
În gastronomie: se foloseşte în stare crudă sau ca pastă, dar şi pentru conservare. Este o plantă îndrăgită datorită gustului inconfundabil, putând fi integrată cu uşurinţă în dietă. Se poate adăuga în salate, ciorbe, se foloseşte în sosuri, marinade, oferă savoare pastelor, fructelor de mare, cărnurilor, legumelor, se poate adăuga şi în aluat, de exemplu, în cel pentru prepararea pâinii.
Sub formă de suplimente alimentare, numai la recomandarea medicului.
În cosmetică: se foloseşte ca ingredient în anumite tipuri de şampoane, măşti pentru faţă şi păr. Şamponul a cărui formulă implică şi extractul de usturoi luptă pentru stimularea creşterii părului.
Pentru a păstra usturoiul proaspăt mai mult timp, depozitează-l în frigider sau într-un loc răcoros şi ferit de lumina directă a soarelui.

Precauţii şi contraindicaţii:

Usturoiul are, în general, efecte benefice asupra organismului, dar există şi situaţii în care este necesar să se ia măsuri de precauţie înainte de a fi consumat. Anumite persoane se confruntă cu afecţiuni care se pot agrava din cauza acestuia.
Este contraindicat persoanelor care se confruntă cu arsuri la stomac, aciditate gastrică sau care suferă de afecţiuni precum gastrita.
Este contraindicat femeilor care urmează tratament cu anticoncepţionale, deoarece le poate scădea eficiența.
Se recomandă ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să evite consumul usturoiului, întrucât poate induce travaliul şi influenţează gustul laptelui.
Persoanele care urmează tratamente pentru hipotensiune (tensiune arterială scăzută) trebuie să consume cu precauţie usturoiul sau să îl evite, deoarece poate interfera cu medicaţia, usturoiul putând scădea tensiunea. Este important să consulte medicul înainte de a introduce usturoiul în alimentaţie.
În cazul celor care au stomacul sensibil şi doresc să consume usturoi, este necesar acordul medicului.
În cazul în care urmezi un tratament, trebuie să discuţi cu un medic, pentru a te asigura ca usturoiul poate fi consumat în siguranţă.
Deşi poate fi aplicat şi direct pe piele, ca remediu naturist, trebuie avut în vedere ca unele persoane pot suferi iritaţii. Dacă suferi de o afecţiune a tenului, consulta dermatologul înainte de a utiliza măşti cu usturoi sau ulei de acest tip.
Aşadar, usturoiul este o plantă cu utilizare la scară largă, ce, în general, poate fi introdusă în alimentaţie. Se recomandă moderaţie în privinţa consumului său. De asemenea, când este consumat în stare crudă, îşi menţine nutrienţii. Când este gătit termic, proprietăţile sale scad.

Surse:

[1] Studiul Effects of garlic extract consumption on blood lipid and oxidant/antioxidant parameters în humans with high blood cholesterol, din iunie 2004, autori: Ä°lker Durak, Mustafa Kavutcu, Bilal Aytaç, Aslıhan Avcı, Erdinç Devrim, Hanefi Ă-zbek, Hasan Serdar Ă-ztĂĽrk, https: //www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286304000403#!
https: //www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-300/garlic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *