DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Politic

PER Gorj ia atitudine!

De când este activă filiala noastră în Gorj, PER a avut curajul de a arăta întotdeauna situația nesatisfăcătoare existentă în domeniul sănătății județului nostru. Iar voia lui Dumnezeu a făcut ca să iau cunoștință mai îndeaproape cu această situație, fără voia mea. Așadar, vorbesc din experiență personală, directă și nemijlocită! Și ce am văzut nu mi-a făcut nicio bucurie, ci mi-a întărit convingerea că, în Gorj, sănătatea este bolnavă.
Tot obligat de împrejurări, am avut posibilitatea să văd cum se prezintă lucrurile și în alte județe. Și ce am văzut, nu în spitale universitare, ci chiar în spitale județene, tot ca la noi?
Păi am văzut, la Slatina, de exemplu, cum se fac (de vreo 9-10 ani încă!!!) transplanturi de mandibulă creată cu ajutorul unei imprimante bio 3D. La Gorj, așa ceva în nici un proiect de management nu se întrevede. A fost un director, unul, Gheorghe Capotă, care a-ndrăznit să propună dotări adaptate zilelor noastre și pentru spitalul județean, dar l-au dat repede jos liberalii, nu cumva să se molipsească și alții de la el! A fi vizionar a devenit ceva interzis în Gorj, județ care se îndreaptă vertiginos spre situația de acum câteva decenii, când se zicea că, dacă ai un câine bătrân și bolnav și ți-e milă de el să-l omori, du-l în Gorj, că moare singur, de foame…
La Petroșani – vecinii noștri din Nord, nu din țări străine! – există un grup de medici care sunt specializați în operații pe coloană din ce în ce mai complicate. La Gorj, neurochirurgia e încă un vis frumos… Încearcă domnul doctor Niculescu ceva-ceva, dar mai e mult până departe, fără aparatura necesară.
În Gorj, tratarea unui AVC este o loterie, pentru că e imposibil să fie lămurite persoanele cu putere de decizie să aducă un angiograf decent. Ne amintim cu toții cazul fostei doamne director de la casa de pensii Gorj, apoi consilier local în Tg.-Jiu, Rodica Ghimiș, care, suferind un AVC, în lipsa tehnologiei necesare și din cauza faptului că nu a putut fi transportată în timp util la un spital dotat cu cele trebuincioase, a murit, deși putea fi salvată și la Tg. Jiu, dacă factorii decidenți ar fi avut, într-adevăr, grijă de sănătatea gorjenilor, așa cum se laudă în fiecare campanie electorală! Dar, actualii guvernanți au demonstrat că, pentru ei, drumul de la vorbe la fapte este unul lung, greu și de nestrăbătut!
Sigur că da, este mai ușor să faci câteva drumuri, dar încă de pe vremea când era Toni Greblă prefect se laudă PSD-ul local că face ba autostradă (proiectul autostrăzii Deva – Bechet l-au înmormântat!), ba drum rapid, doar-doar om ieși din fundătura asta ocolită de orice trafic rutier internațional serios. Ați văzut ceva nou de 30 de ani încoace? Cârpeli, câteva drumuri modernizate și multe, multe – enorm de multe LAUDE!
Da, și în domeniul sanitar s-a mai mișcat ceva: renovări, tencuiri, zugrăviri, izolări termice… Bune și alea, însă la spital te duci ca să ți se salveze viața, iar zugrăveala nouă nu face așa ceva!
Desigur, e bine și cu ușile moderne pentru sălile de operație, și cu dezinfectările în vederea eliminării măcar din sălile de operații a infecțiilor nosocomiale. Da’ astea trebuiau făcute de ZECI de ani, nu acum! E bine și acum, dar asta arată că gândirea managerială a decidenților din domeniul sanitar este la nivelul secolului trecut, nu la nivelul unei Europe a secolului XXI!
E bine și cu modernizările de la… morga spitalului, da’ nu-i mai bine să faci ceva ca să nu ajungă gorjenii la morgă decât să le ții cadavrele la rece?
Se mai miră (ipocrit, după umila mea părere…) decidenții din domeniul sănătății de ce pleacă gorjenii (implicit cu finanțarea pentru fiecare pacient în parte!) să se trateze în alte zări, în care medicina încă mai reprezintă și altceva decât reparații de clădiri. Păi… poate pentru că vor să trăiască? Pentru că doctorii din Gorj nu sunt făcători de minuni, ăsta e apanajul lui Dumnezeu, dar ca să lucreze, după aproape un sfert de secol XXI, tot cu metodele și aparatura de acum niște zeci de ani, e deja insultător, atât pentru pacienți, cât și pentru medicii noștri care n-au vrut să plece din țară!
Ați observat? Medicii pleacă din țară, pacienții pleacă din Gorj și din țară, doar mincinoșii ajunși, prin minciuni și înșelătorii, cu pâinea și cuțitul în mâini, RĂMÂN NEMIȘCAȚI! Nu-i mișcă nici măcar un cutremur! ȘI nu rămân ca să facă lucrurile promise în campanie, ci ca să-și rezolve măruntele lor interese personale în detrimentul interesului public, să-și pună în posturi călduțe și bine remunerate tot soiul de rubedenii, neamuri, prieteni, vecini, (foști) colegi care, în majoritatea cazurilor, au de-a face cu posturile ocupate tot cât au triburile africane cu submarinele nucleare…
Măcar de-ar ști să-i stimuleze pe cei care se luptă cu bolile și cu moartea ca să îi salveze pe gorjenii care ajung prin spitale. Aș! De unde??? Drepturile salariale ale cadrelor medicale au rămas sensibil în urmă, guvernanții făcându-se că plouă! Doctorii, cei care au fost primii la măriri, au ajuns ca să aibă măririle mâncate de o inflație galopantă produsă tot de către cei aflați la putere! Măcar bine că s-a mărit norma de hrană și pacienții au o mâncare ceva mai bună, dar și aceea este afectată de inflația menționată anterior.
Ce nu înțeleg actualii diriguitori ai Gorjului și ai țării? Că, atâta vreme cât vom avea un popor (ciudat! Ați văzut că doar noi, cei de la PER, mai spunem „popor”? Pentru restul „politicienilor”, cei care mai trăiesc pe aici sunt doar o „populație” – dispensabilă, se pare, câtă vreme aduc asiatici să ne ia locul…) și nu putem să îi acordăm nivelul de trai minimal, nu îi oferim un sistem sanitar în care să-și repare sănătatea și capacitatea de muncă, atât timp cât educația înseamnă doar manele, telenovele și tot soiul de aiureli aduse din Vestul sălbăticit, care mai degrabă te aduc iarăși la nivel de maimuță decât să te ajute în dezvoltarea personală, ca om educat, civilizat, câtă vreme o guvernare – fie ea națională sau locală – nu va reuși să redea românilor demnitatea și un minim de trai civilizat, românii vor rămâne prima națiune de pe glob cu cea mai mare emigrație pe timp de pace! Dacă din Siria lumea fuge de război, din România lumea fuge de cei care țin cu tot dinadinsul să îi jefuiască, să îi aducă în sapă de lemn, să-i aducă în zona subumană, lipsindu-i de lucrurile elementare: mijloacele de subzistență, hrană, medicamente, ocrotirea sănătății. Degeaba zici că ai multe lucruri gratuite în sistemul sanitar dacă medicamentele care puteau să te facă bine au plecat din țară! Ce folos că ai spitalele zugrăvite și morgile cu frigidere noi, dacă lipsesc medicamentele care să te țină în viață? Ce folos de uși moderne în sălile de operație dacă în aceleași săli lipsesc aparate și instrumente care în Vest se găsesc, de ani de zile, în spitale cât cele de la Novaci sau din Rovinari? În țările serioase poți să faci un transplant în oricare spital de talia celui din Tg. Jiu. În Gorj, așa ceva este de domeniul unui viitor mult prea îndepărtat, dacă rămân cei de azi, în continuare, la cârmă! Câtă vreme conducătorii nu-i iubesc și nu-i respectă pe cei pe care îi conduc, cei care le-au pus în mâini pâinea și cuțitul, rezultatele nu pot fi decât cele din ultimii 30 de ani: din rău în mai rău, doar din când în când câte o luminiță, și aia impusă de UE, nu din dragostea cea mare și multă a conducătorilor Gorjului față de cei care au rămas acasă, în loc să-și rupă oasele prin străinătate. Vedeți, oameni buni? Sfântă vorba bătrânească: „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”! Să-i lăsăm, dară, să se ducă, și să ne apucăm noi de reconstrucția Gorjului, că, din partea lor, nicio speranță… Și, de ce nu? Hai să-ncepem cu aducerea sănătății gorjene la nivelul Europei secolului XXI! Când ești sănătos, parcă nu te deranjează așa de tare o groapă în asfalt, dar, când ești bolnav, nu ți-e bine nici măcar pe autostradă…
P.S. Era să uit: după câte laude și bătăi pe spate și au adresat unii altora conducătorii Gorjului cu privire la ce aripă nouă, modernă și frumoasă o să construiască ei la spitalul județean, cu banii din PNRR, și cu ce heliport grozav o să fie dotată, s-au trezit că și această promisiune a lor s-a dus de râpă: în lista spitalelor eligibile pentru a obține finanțare din PNRR, publicată de Ministerul Sănătății, cel de la Tg.-Jiu nu există! Bine că e acolo Giurgiu, Piatra Neamț, Bistrița, Vaslui, Buftea, Lugoj, Pitești, Alba Iulia („ relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională.” – la ei se poate, la noi – NU!), Balotești…
Am și eu o nelămurire în ce-i privește pe actualii conducători ai județului: amintindu-vă ce ați promis gorjenilor la alegeri, în ultimele 3 decenii și uitându-vă împrejur la ce mai e pe-aici nedemolat / neînchis și ce „rezultate” jalnice aveți, chiar nu vă dogorește obrazul când duceți sute de mii de gorjeni pe drumul pierzaniei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *