DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Economic

„Singura metodă consacrată de reducere a evaziunii fiscale este transparența fiscală”

Eu consider că singura metodă consacrată de reducere a evaziunii fiscale este transparența fiscală.
Adică, prin transparența fiscală i se explică plătitorului de taxe și impozite, pe îndelete și în detaliu, de ce este el taxat, de ce este taxat cu un anumit procent, de ce este taxat din nou, după ce a plătit deja o taxă pentru tranzacția făcută de el și mai ales ce se întâmplă cu fiecare leu pe care plătitorul de taxe și impozite îl câștigă doar ca să îl dea statului, în sensul că, prin transparență, toată lumea află ce primește plătitorul de taxe înapoi de la stat, de pe urma leului dat de el statului.
Asta e singura metodă consacrată de reducere a evaziunii fiscale, deoarece este singura prin care atât cetățeanul cât și statul unde este cetățeanul suveran, împreună cu toți ceilalți cetățeni ai națiunii, fac de fapt o tranzacție din care ar trebui să profite ambele părți.
Așa că, de fiecare dată când statul îi cere cetățeanului un ban în plus, prin taxare și/sau impozitare, statul e obligat de măsura de transparență fiscală să îi spună clar cetățeanului de ce are nevoie statul de banul acela în plus și mai ales ce câștigă cetățeanul de pe urma plății făcute de el statului.
Asta e regula generală. În România avem însă problema că statul îi spune cetățeanului că are nevoie de un ban în plus deoarece nu îi ajung banii, pentru toate cheltuielile puse de politicieni în buget, iar cetățeanul zice bine, atunci, îți dau banul ăla în plus, dacă nu îl ai și dacă nu-ți dau eu, tu organe financiare ale statului tot mi-l ei.
Ca să nu mai vorbim despre politicienii români, analfabeți în materia guvernării, deci inclusiv în domeniul fiscalității, care chiar dacă ar vrea nu ar ști să folosească efectiv și eficient bugetul deja colectat.
Și care se plâng de evaziunea fiscală, pe care tot ei o încurajează, prin opacitate fiscală absolută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *