Scrisoare deschisă adresată domnului ministru Marius Budăi
Federația Națională a Muncii din România a primit un număr important de observații din partea membrilor săi și mai ales din partea grupurilor de membri pensionari, foști lucrători în industria ușoară (și nu numai!), cu privire la indexarea pensiilor și la aceste ajutoare care se oferă de către Guvernul României celor aflați într-o stare de deprivare materială și energetică. Nemulțumirile acestora pot fi grupate astfel:
- Nemulțumiri cu privire la calcularea și indexarea pensiilor. Această indexare cu 12,5% a pensiilor este, în realitate, o mână de ajutor planului (sic!) de sărăcire intenționată a pensionarilor, plan concretizat, în câteva cuvinte, astfel:
- Cu cât muncești MAI MULT, cu atât ai pensia MAI MICĂ (câștigul salarial mediu net lunar pe total economie – aflat LA NUMITOR în calculul pensiei – crește mai repede și mai mult decât pensia, ceea ce duce la scăderea punctajului la pensie cu circa 1% anual – pe cale de consecință, 40 de ani de muncă înseamnă o pensie cu 40% mai mică decât cea calculată corect!)
- „Indexarea” (așa-zisă „pentru menținerea puterii de cumpărare a pensiei”) cu rata inflației este, iarăși, o escrocherie, prin care se DIMINUEAZĂ puterea de cumpărare a pensiilor cu măcar 5% anual (în anii cei mai favorabili!), întrucât imensa majoritate a pensionarilor au un coș de cumpărături foarte redus ca sortimentație, dar exact la aceste sortimente sunt cele mai mari creșteri de prețuri, care rămân neacoperite de „indexarea” oferită de guvern! La niște creșteri imense ale coșului zilnic de consum al pensionarilor (conform INS, septembrie 2022: produsele de morărit și panificație s-au scumpit față de septembrie 2021 cu 25%, pâinea cu 26%, cartofii cu 42%, uleiul comestibil cu 46%, carnea și produsele din carne cu 14%, peștele și produsele din pește cu 18%, laptele și produsele lactate cu 23%, untul cu 34%, combustibilii cu 28%, energia electrică cu 24%, iar gazele cu 70% – nu mai socotim creșterea medicamentelor!), o „indexare” cu 12,5% este aproape o insultă la adresa bunicilor și părinților!
- A discuta despre „contributivitate” în sistemul public de pensii și în calculul indexării și măririlor de pensii considerăm că este un nonsens câtă vreme:
- Peste 1 MILION dintre pensionarii existenți în sistemul public de pensii, dar plătiți cu pensia minimă, nu au contribuit în limita minimă legală pentru a beneficia de o pensie pe contributivitate, dar beneficiază de pensie din banii celor cu contributivitatea la zi! În înțelesul legii, ASISTAȚII SOCIAL NU SUNT PENSIONARI! Ei sunt doar beneficiarii unei pseudo-„solidarități” prost justificate, numite de popor „pensie electorală”! Dar nu s-a întrebat NIMENI, NICIODATĂ, cum de NUMAI SĂRACII sistemului de pensii trebuie să fie „solidari” cu asistații social, pentru că „pensionarii speciali” au casele lor de pensii, separate, unde nu sunt incluși și asistații social, idem cei care cotizează la sistemele private de pensii sau la piloanele 2 și 3! Numai pensionarii săraci, de la pilonul 1, trebuie să le plătească și asistaților social „pensiile electorale”? Păi atunci unde e solidaritatea la care se referă toată ziua clasa politică??? În sensul cel mai acceptabil al oricărui dicționar explicativ, asta NU este solidaritate, este discriminare!
- Pensionarii speciali (de ex. angajații parlamentari, cei din corpul diplomatic etc.) sunt plătiți tot din bugetul național de pensii.
- Indexarea pensiilor cu rata inflației și pe bază de contributivitate este nu doar imorală, ci și ilegală și neconstituțională! Astfel, când ne referim la contributivitate, în conformitate cu Legea nr. 263/2010, principiul contributivităţii constă:
- în constituirea fondurilor de asigurări sociale pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, şi
- în acordarea drepturilor de asigurări sociale din contribuţiile de asigurări sociale plătite.
Deci, contributivitatea își încetează funcțiunea pentru care a fost creată din momentul în care s-a stabilit valoarea pensiei, pentru că după pensionare nu mai există contribuția pensionarului la fondul public de pensii! Așadar, câtă vreme contribuția este aceeași și la acela cu cea mai mare pensie cât și la aceia cu pensia minimă (și anume ZERO), câtă vreme prețul unui kilowatt, unui metru cub de gaz, unui litru de carburant, unui kilogram de cartofi și celelalte din coșul zilnic sunt aceleași și pentru cei cu pensia minimă, cât și pentru cei cu cele mai mari pensii din țară, corect logic, moral și legal este ca aceste creșteri, de menținere a puterii de cumpărare a pensiilor, să fie în sumă fixă pentru toți pensionarii! Și nu, NU EXISTĂ NICIO LEGE CARE SĂ SPUNĂ ALTFEL, deși unii politicieni afirmă că nu e posibil legal, dar niciodată nu au prezentat motivația juridică, ci doar au enunțat, axiomatic, acest lucru! Dacă și cei cu pensia minimă, ca și cei cu cele mai mari pensii au ACELEAȘI CHELTUIELI LUNARE, la aceleași prețuri (de ex: diferența cauzată de creșterea de prețuri la coșul zilnic de consum este de 1.000 de lei și la vlădică, și la opincă), la creșteri EGALE VALORIC, de ce să fie o indexare / creștere PROPORȚIONALĂ a pensiilor? La cel cu pensia de 1.000 de lei, creșterea prețurilor cu o diferență de 1.000 de lei înseamnă mărirea cu 100% a cheltuielilor, în vreme ce pentru cel cu o pensie de 10.000 de lei, 1.000 de lei reprezintă 10%! Și atunci, de ce să mărim cu 12,5% la toți, când, procedând astfel, pe cel sărac îl sărăcim cu 87,5%, iar pe cel bogat îl îmbogățim necuvenit cu 2,5%? De ce dublă măsură și tot în favoarea celui bogat??? După care lege, omenească sau divină, celui care are i se va mai da, iar celui care n-are i se va mai lua???
Sigur că da, cei cu pensii mari doresc să consume mai mult și mai bun! Păi DIFERENȚA DE CALITATE ȘI DE CANTITATE SĂ ȘI-O CUMPERE ȘI DIN PENSIILE LOR, NU NUMAI DIN INDEXARE, pentru că, așa cum nici cei cu pensia minimă nu își pot acoperi TOATE creșterile de cheltuieli din indexările pensiilor, e normal ca acest lucru să fie valabil și la cei cu pensiile cele mari!
Cu alte cuvinte: a indexa / mări pensiile PROPORȚIONAL cu CONTRIBUTIVITATEA reprezintă două greșeli grave față de cei sărăciți de guvernările ultimilor 30 de ani: o greșeală de concepție, făcută să-i sărăcească pe cei săraci și să-i îmbogățească fără just temei pe cei deja bogați, dar și o greșeală de interpretare (grav partinică, în favoarea celor cu pensii mari, ar zice unii fără a fi departe de adevăr) a legii pensiilor! NUMAI ÎN ULTIMII 8 ANI, DOAR PRIN INDEXĂRILE GUVERNAMENTALE, PIERDEREA LA PENSII A FOST DE 55%!
- A fost nevoie de o presiune publică serioasă ca să se renunțe de către guvernele din România (că numai românești nu vor să se dovedească a fi!) la creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani! Sigur că da, planul de luptă împotriva pensionarilor a avut un recul, dar lupta se reia pe alte planuri, cel al menținerii puterii de cumpărare fiind cel mai recent. Cu ce obraz o guvernare propune o pensionare la 70 de ani când speranța de viață la bărbați, în România, este de 70 de ani și 4 luni??? Cu ce obraz o guvernare face eforturi ca să fure banii din pensii ai celei mai sărace pături sociale din România? Căci cum se cheamă altfel decât FURT când ÎMPRUMUȚI STATUL vreme de 40 și ceva de ani, iar când statul trebuie să ramburseze acest împrumut intern, în loc să-ți dea banii înapoi, ca să duci un trai decent, te scoate la pensie în pragul morții, îți dă vreme de 4 luni un soi de bacșiș, pe care-l numește „pensie”, drept mulțumire că-i lași „moștenire” contribuția ta pe 40 de ani, după care te duce la groapă???
- Se spune de zor că „atât a putut statul” să crească pensiile. GREȘIT! Atât S-A VRUT să se crească pensiile, nu care cumva să nu moară mai repede pensionarii! Pentru că, nu-i așa? Cum zicea și Christine Lagarde, „bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc la adresa economiei globale”… Nu poți mai mult? PLEACĂ ȘI LASĂ PE ALTCINEVA! Căci așa ai jurat, și pe Constituție, și pe Biblie!
- Cum Dumnezeu se face că, atunci când este vorba de crescut salariile principalelor categorii de bugetari, nu se întreabă nimeni de unde se iau banii – li se dau, și gata!, dar când este vorba despre pensii, subit pensionarii devin „gaura neagră a economiei”, menținerea puterii de cumpărare a pensiilor „nu este sustenabilă”, toată lumea se codește, stai să vedem, să mai socotim, că poate mai mor unii între timp…? Oameni buni, CONTRIBUTIVITATEA ÎNSEAMNĂ CĂ ACTUALII PENSIONARI AU ÎMPRUMUTAT STATUL CU FORȚA (lor li s-au oprit banii din salarii fără să fie întrebați dacă vor, dacă pot, dacă e sustenabil, dacă mai au și alți bani din care să supraviețuiască…), IAR DUPĂ PENSIONARE STATUL E OBLIGAT SĂ RAMBURSEZE ACEST ÎMPRUMUT INTERN! Cum se face că la împrumuturile pe care le-a făcut premierul Cîțu nu se-ntreabă nimeni dacă sunt bani ca acestea să se ramburseze, dacă rambursarea lor este sustenabilă…, și toate celelalte întrebări nerușinate care se pun când este vorba de PĂSTRAREA PUTERII DE CUMPĂRARE A PENSIILOR??? S-a mai zis un set de minciuni cu privire la pensii. Cum că acestea sunt plătite de către cei care muncesc acum. GREȘIT! În primul rând, nu există niciun contract în acest sens. În al doilea rând, statul FACE CE VREA cu banii de pensii, folosindu-i în cu totul ALTE SCOPURI decât plata pensiilor – și aici ne aducem aminte cu toții cum premierul Cîțu a luat de la bugetul de pensii peste 3 miliarde de lei pentru a le da primarilor care l-au votat președinte! Câtă vreme banii de pensii au intrat la bugetul general consolidat, câtă vreme banii de la fondul de pensii pot și folosiți și pentru alte lucruri, s-a terminat cu sloganul privind plata pensiilor de către cei care azi muncesc!
- Un alt motiv pentru care spune lumea că guvernările din ultimii 30 de ani au fost hotărâte să distrugă pensionarii îl reprezintă și arieratele URIAȘE nerecuperate de către stat de la cei datori și care au făcut popriri la sursă fără să se sinchisească de lege! După cum tot niște guvernări din România au scutit de plata unor dări la stat, imediat cum s-au cățărat la putere, niște bănci care pierduseră în instanță și erau datoare statului român sute de milioane de lei, și au scutit de plata pe stâlp niște firme care astfel au făcut o gaură în bugetul statului de circa UN MILIARD, sume neîncasate! Și, după ce guvernul respectiv (condus de către un partid aflat și azi la guvernare!) și-a tăiat singur importante surse de finanțare a bugetului, a zis apoi că nu sunt bani ca să respecte legea și să mărească pensiile cu 40%! Păi, dacă faci orice efort ca să nu ai bani pentru pensionari, normal că nu ai, e la mintea cocoșului!
- O altă dovadă că guvernele din România lucrează împotriva intereselor cetățenilor lor ieșiți la pensie o reprezintă și legea care obligă la indexare în luna ianuarie! Se amână astfel, vreme de un an, niște plăți, în vreme ce pensionarii mor, iar conducătorii de la cârma țării se bucură că au mai fraierit niște desculți! NIMIC nu-i oprește pe oamenii puterii ca să modifice legea și să vină cu indexarea în luna aprilie, când deja se cunoaște oficial rata inflației! Pentru TREI LUNI, oamenii pierd UN AN niște sume care li se cuvin! Cine câștigă? STATUL/GUVERNUL! După ce că oricum e un furt de proporții indexarea cu rata inflației (așa cum am demonstrat mai sus), primirea banilor de către cei care au împrumutat statul vreme de o viață-ntreagă se face cu „doar” un an întârziere – timp în care mii și mii de bătrâni „ies din sistem” bucuroși că, fie și prin deces, reușesc să scape de sărăcie și de niște guvernanți care fac orice le stă în putere ca să îi fure și să îi aducă mai aproape de moarte cu măcar câțiva pași…
- Că este un plan de sărăcire intenționată a pensionarilor este și trendul, de ani de zile, de aducere la nivelul pensiei minime a tot mai multor pensionari. Concret: mulți pensionari, ieșiți la pensie în anul 2014, de exemplu (anul este absolut aleatoriu, lucrurile fiind tot mai grave de la un al la altul!), au avut calculată o pensie care depășea dublul valorii pensiei minime! Acum, aceiași pensionari, după toate „indexările”, au o pensie doar cu 56% mai mare decât pensia minimă! Sigur că da, și casele de pensii județene contribuie la asta…
- Nemulțumiri cu privire la ajutoarele guvernamentale acordate acelor pensionari considerați a fi în deprivare materială și energetică. Astfel:
- Ajutorul one off, pe grupe de pensii, este de o discriminare înfiorătoare, UN LEU făcând diferențe de SUTE DE LEI între pensionari! Iată cum, în fața actualilor guvernanți, o pensie de 1499 de lei este o pensie mică, dar o pensie de 1501 lei NU mai este o pensie mică, în vreme ce o pensie de 3001 lei deja e tratată în mod egal, de către actualii guvernanți, ca și numitele pensii nesimțite! Iată cum cei cu o pensie de 1499 de lei primesc de la guvern un ajutor de 1000 de lei, iar cei cu o pensie de 1501 lei primesc doar 800 de lei! Iată cum DOI LEI diferență între pensii sunt suficienți ca actualii guvernanți să facă o discriminare de 200 de lei între beneficiari! Dovada că SE DOREȘTE această umilință pentru pensionari este faptul că, anul trecut, cu ACELAȘI GUVERN, ajutorul one off a putut să fie calculat corect – invers proporțional cu rată constantă față de mărimea pensiei –, dar pentru anul 2023 acest lucru inteligent nu s-a mai dorit să se aplice inteligent, ci s-a vrut să se aplice în varianta umilitoare, discriminatorie pentru pensionari… Și da, sigur că da, ca să nu se îmbogățească pensionarii, acest ajutor se va acorda ÎN DOUĂ tranșe, să le țină și iarna viitoare! Care o mai scăpa din iarna asta…
- Voucerele sociale pentru pensionarii cu pensii sub 1.700 de lei sunt și ele dijmuite! Să vedeți fatalitate: cine în anul 2022 a avut „o pensie nesimțită” de 512 lei, pentru cei 12 lei în plus n-a beneficiat de acel voucer social în valoare de… 250 de lei! Ei bine, prin indexarea acestei „pensii nesimțite”, nici în anul 2023 posesorul ei nu va avea parte de voucerul social, pentru că va avea parte de „o pensie nesimțită” în valoare de… 1.701 lei!!! Să mai spunem că, doar scăzând rata inflației OFICIALE din cei 250 de lei primiți la două luni, mai rămân numai 222 lei – ca putere aproximativă de cumpărare a celor 250 lei de anul trecut? Deci, s-au pierdut 28 de lei din valoarea voucerului…
- Am lăsat la urmă sprijinul de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Toată lumea a asistat la televizor la interviul dumneavoastră unde ați spus că e OK așa, pentru că aceia care au ieșit la pensie sub 60 de ani SIGUR au, din calculele ministerului, mai mult de 2.000 de lei pensie! Am o veste proastă: punând acea limitare pe criteriu de VÂRSTĂ (de când VÂRSTA o fi un criteriu de determinare a deprivării energetice???), ați reușit astfel ca să neglijați mii de oameni a căror singură vină este că nu au 60 de ani și că au „o pensie nesimțită” sub 2000 de lei… Deci, pentru sute de mii de oameni s-a putut, dar pentru câteva mii de pensionari, care NU au 60 de ani, nu se poate… Nu cumva se numește discriminare? Ordonanța nr. 137/2000, Art. 2. alin. (1) zice că da…
Iată, în cele prezentate mai sus, dovezile clare ale faptului că, în pofida afirmațiilor mieroase și ale cântecelor de sirenă guvernamentale, în realitate, conducerea actuală a României face toate eforturile în conformitate cu epitaful de pe mormântul cardinalului Richelieu: „binele l-a făcut rău și răul l-a făcut bine”, luptând din răsputeri și adesea pe față ÎMPOTRIVA părinților și bunicilor acestei țări, pe care îi vede ca fiind cei mai mari dușmani ai intereselor lor de clan, gașcă și orice altă formă organizare decât cea de partid! Căci un PARTID, mai ales de orientare de stânga, trebuie să fie trup și suflet cu cei pe care, fie și doar teoretic, îi reprezintă! În realitate, electoratul propriu e o ghiulea de piciorul celor care, odată ajunși cu mâinile în borcanul cu miere, trebuie să împartă o bună parte din aceasta cu cei care i-au dus pe scaunele puterii, ei tânjind ca partea LOR să fie cea mai mare iar a pensionarilor tot mai mică și, dacă s-ar putea mări vârsta de pensionare la 70 de ani, ca să-i îngroape sub strung și înainte de vreme, ar rămâne tot mai puțini cei cărora sunt nevoiți să le dea doar câteva firimituri din munca lor de-o viață… Când, în realitate, pensiile sunt tot mai mici și mai slabe de la an la an, fente verbale că „v-am făcut și v-am dres” nu mai țin în fața electoratului stângii! Pentru că guvernanții actuali pierd din vedere un lucru esențial: pensionarii sunt cei mai experimentați români, iar experiența cu greu o fentezi! Faptul că bolile și bătrânețea nu-i mai ajută pe pensionari să se manifeste așa cum ar merita acțiunile guvernului îndreptate împotriva lor, le dă conducătorilor vremelnici ai acestei țări siguranța celor care au găsit un sat fără câini și se plimbă fără băț! Dar, ferească Dumnezeu de mintea cea de pe urmă a românului ajuns în fața urnelor, că vietnamezii, sirienii și alți „muncitori-oaspeți” încă nu au drept de vot…