DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Politic

Oare cât vreți să ne mai împovărați tot pe noi, micii întreprinzători?

Scrisoare deschisă către Guvernul României și către domnul Prim-ministru Marcel Ciolacu

Mai puțin nimerit moment ca acum (două războaie care ne afectează, ieșirea cu vătămări serioase din pandemie, crize peste crize și venirea iernii, ca să menționez doar câteva motive) pentru mărirea și înmulțirea taxelor de către guvernarea PSD-PNL, nici că se putea găsi! Iar dovada acestei afirmații o prezentăm mai jos, pe puncte:

  1. Modificări care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023:
  2. IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut.
  3. IT-știi sunt scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat (cota 4,75% începând cu anul 2024) în limita unui salariu brut de 10.000 lei.
  4. Nu se mai acordă scutire CASS pentru angajații din construcții și agricultură.
  5. Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajații din construcții și agricultură.
  6. Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.
  7. Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.
  8. Se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.
  9. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
  10. Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus, se aplică amenda de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.
  11. Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
  1. Modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024:
  2. Se aplică CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță.
  3. Crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele care au valoarea de maxim 600.000 lei (exclusiv TVA) și suprafața utilă maximă de 120 mp.
  4. Crește TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco (adică o taxă în plus, de 4%, pe sănătate!!! Trăiască industria pharma!).
  5. Crește TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness.
  6. Crește TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice.
  7. Crește TVA de la 5% la 9% pentru expoziții și cinematografe.
  8. Vor fi 2 cote de impozitare pentru microcompanii:
  • 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro și care nu au activități în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa.
  • 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro, dar activează într-un domeniu prezentat mai sus.

9. Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe țara. Se elimină plafoanele de 6, 12, 24 salarii. Deci, pentru PFA-urile care obțin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se plătește CASS aplicând 10% la venitul net.

O singură întrebare văd că nu și-o pune nimeni: PRODUCȚIE (ca fiind cea mai sănătoasă metodă de creștere a nivelului de trai!) mai face cineva în țara asta? Că taxarea sărăciei (doar atât pot politicienii români ajunși la putere?) merge ca unsă, duduie…

 

Miroiu Dumitru,

Vicepreședinte al Partidului Români Pentru România și

Președinte al filialei PRR Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *