DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Economic

Ministerul Energiei propune Ghidul Programului Electric Up 2024: finanțare pentru investiții în energii regenerabile și mașini electrice

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului pentru ediția a doua a programului Electric Up, oferind firmelor eligibile posibilitatea de a obține finanțare pentru investiții în energii regenerabile și mașini electrice.

Potrivit proiectului de Ghid al solicitantului, firmele calificate pentru programul Electric Up 2 vor putea primi punctaj suplimentar dacă investesc și în sisteme de încălzire cu pompe de căldură. Programul vizează susținerea antreprenorilor care doresc să investească în panouri solare, sisteme de încălzire și răcire, precum și stații de alimentare pentru mașinile electrice, oferind ajutoare de până la 150.000 de euro.

Finanțarea necesară implementării programului va fi asigurată anual din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Energiei. Conform ghidului propus, statul ar trebui să aloce între 450 milioane și 596 milioane de lei pentru ediția a doua a programului Electric Up.

Prin acest program de finanțare, firmele eligibile vor putea primi un ajutor de minimis de până la 150.000 EUR pe proiect, acoperind 75% din costurile eligibile. Restul de 25% din costurile eligibile, plus cheltuielile neeligibile, vor trebui suportate de beneficiari din resurse proprii.

Programul Electric Up reprezintă o inițiativă importantă în promovarea energiilor regenerabile și a mobilității electrice în România, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și la tranziția către un sistem energetic mai durabil și mai ecologic. Prin stimularea investițiilor în aceste domenii, se urmărește atât îmbunătățirea competitivității sectorului energetic, cât și creșterea gradului de sustenabilitate a economiei naționale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *