DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Politic

Milioane de francezi în stradă pentru dreptul la pensie!

De mai multe săptămîni Franţa Muncitoare se află în luptă împotriva proiectului, susţinut de preşedintele Macron, MEDEF (Confederaţia Patronatelor ) şi U.E., de a creşte vîrsta de pensionare la 65 de ani.
Ziua de 19 ianuarie a reprezentat însă vîrful acestor mişcări de protest, la care nu doar salariaţii mai vîrstnici participă, ci şi un număr impresionant de tineri.
Procentul de participare la grevă a fost foarte ridicat în sectorul privat (de aproape de 100% în majoritatea rafinăriilor, spre exemplu ), transportul public blocat, profesorii în grevă la nivelul de 70%, între o treime și jumătate din funcționarii publici în grevă.
Mobilizarea în acest 19 ianuarie a avut o dimensiune istorică, şi atât de puternică a fost, încât Ministerul de Interne a trebuit să cedeze şi să recunoască prezenţa a peste un milion de manifestanți, deşi în realitate erau de două trei ori mai mulți.
Atât de înfricoşătoare a fost această zi pentru regimul clasei capitaliştilor, încât Macron și acoliții săi fugiseră la Madrid pentru a-și petrece ziua.
În coloanele ce mărşăluiau, muncitorii au căzut de acord asupra esenţialului: o chemare la continuarea acţiunilor de protest, puternică şi coordonată.
Deviza a fost : Toţi împreună și în același timp !
În calendarul mobilizărilor sunt trecute mai multe date : 26 ianuarie, apoi 31 ianuarie.
În toate cazurile, muncitorii, întrunindu-se în adunări generale interprofesionale, cu sindicatele lor combative, de clasă, pot decide fără întîrziere asupra calendarului și modalităților de convergenţă a luptelor pentru a impune retragerea planului Macron-UE-Confederaţia Patronatelor. Muncitorii se pot baza deja pe sectoarele aflate în fruntea luptelor, în special cele cu victorii obţinute în privinţa salariilor (CGT-Energie, CGT-Chimie, etc.) care au făcut propuneri foarte serioase.
Pentru că dacă nivelul de mobilizare populară este masiv, apare posibilitatea unor victorii și chiar o contraofensivă, în special pentru creșterea salariilor.
Dar în timp ce războiul în toată regula, lansat împotriva salariaţilor (din care pensionarii fac parte) impus de clasa capitaliştilor pentru a-și păstra profiturile, este încurajat de Uniunea Europeană, în timp ce criza sistemică a capitalismului se agravează și ne scufundă din ce în ce mai mult spre războiul mondial, riposta lucrătorilor trebuie organizată pentru a învinge cu toţii împreună și în același timp, prin blocarea profitului celor care distrug țara, serviciile publice și reduc salariile menţionează media apropiată de sindicliti.
Adunări generale interprofesionale locale, demonstrație națională la Paris și calendarul dinamic al luptei, care reunește toate sectoarele lumii muncitoare, în sinergie și solidaritate, bazându-se pe sectoare cheie, sunt instrumentele cunoscute în construcția grevei generale la nivel naţional.
2,5 milioane de inimi unite au proclamat dreptul la pensionare la limita de 60 de ani, cu drepturi depline .
Așa că luptele vor continua : Până la victorie !

Silviu Şomîcu
23.01.20230

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *