DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Editorial

Fosta „plevușcă” economică OMV a devenit „rechinul” financiar OMV! Prostie sau trădare națională?

OMV Petrom a investit pe termen scurt 800 milioane lei în titluri de stat şi certificate de trezorerie pentru diversificarea portofoliului. Cu o dobândă de 6-7% pe an.
Culmea este că statul român ar fi putut să ia acești bani de la OMV Petrom nu prin împrumut, ci prin dividendele la care avea dreptul în calitate de acționar cu 20% la Petrom. Mai ales că anul 2022 (a se citi „gazul românesc”) i-a adus firmei austriece OMV Petrom un profit net de peste 10 miliarde de lei…
Din acest profit, statul român ar fi avut dreptul la o sumă de 2 miliarde de lei ca dividende. Însă, în loc să ceară distribuirea profitului ca dividende într-o proporție cât mai mare, guvernul Ciucă (prin ministrul Virgil Popescu) s-a mulțumit cu dividende de doar 480 de milioane de lei! La care se va adăuga o suma de vreo 560 de milioane de lei din distribuirea dividendului suplimentar de la Petrom! În total 1 miliard de lei din cele 2 la care ar fi avut dreptul statul nostru. Din suma nedistribuită statului român, OMV a găsit cu cale să împrumute, deci, statul român cu 800 de milioane de lei. Și uite-așa, guvernul preferă să plătească o dobândă de 7% pentru niște bani care i se cuveneau pe gratis.
Același OMV, în primăvară, a fost „iertat” de peste 5 miliarde de lei (PESTE UIN MILIARD DE EURO!!!) prin reducerea taxei de solidaritate de la 6-7 miliarde de lei la 1,5 miliarde de lei!!!
În acest moment, Ciolacu și miniștrii săi au ales să lase în continuare firmele străine să sfideze fiscul și bunul simț și să împileze, în schimb, întreaga clasă medie românească: niciun nou impozit aplicat firmelor străine, în schimb triplarea poverii taxelor pentru mulți dintre antreprenorii locali. Sigur că da, cei „dă dreapta” vor zice că victimele sunt firmele românești. În realitate, SINGURII care vor fi afectați, ca de obicei, vor fi tot oamenii de rând, întrucât, tot ca de obicei, firmele își vor arunca pierderile în prețuri, prețuri plătite de talpa țării, nu de cei mai mult sau mai puțin bogați!
Să nu uităm de proiectele OMV în Gorj: fotovoltaicele (afacere în care OMV vine cu o mână de „gazo-euroi” ca investiție și împarte câștigul fifty-fifty cu statul român!!!), gazul adus ca să fie ars în termocentrale (gazul ROMÂNESC, scos din marea ROMÂNEASCĂ, cu forță de muncă ROMÂNEASCĂ, transportat pe instalațiile ROMÂNEȘTI și ars în termocentralele ROMÂNEȘTI, dar profitul ducându-se în AUSTRIA, în România rămânând praful de pe tobă!!!) și care va pune cruce mineritului pe meleagurile carpato-danubiano-pontice, făcând în schimb câteva mii de șomeri taman când guvernul se vaită că nu are bani…
Stau și mă gândesc dacă a calculat cineva câte SUTE DE MILIARDE DE EURO pierde România ca să primească de la U.E. 14 miliarde de euro, o parte din această sumă fiind chiar contribuția României la comunitatea europeană.
Ce să fie cele de mai sus: prostie sau trădare? Rămâne ca asta să decidă cititorii acestor rânduri, mai ales că urmează 4 rânduri de alegeri! Și da, Ponta și-a dat demisia, Draaaagniaaa a ieșit din pușcărie… Nasol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *