DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

AdministrațieEconomicSocial

FNM răspunde guvernanților în problema PNRR

Către

Guvernul României

     În atenția domnului Prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

     În atenția domnului Ministru Marcel-Ioan Boloș

Secretariatul General al Guvernului

     În atenția domnului Secretar general al Guvernului, Marian NEACȘU

 

Cu privire la ordinea de zi a Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare și Rezilienţă întrunit la sediul Ministerului Investiţiilor și Fondurilor Europene, Federația Națională a Muncii nu poate decât să își manifeste profunda sa nemulțumire! Astfel, cu privire la stadiul depunerii cererilor de plată, pe de-o parte, nu putem decât că remarcăm cu dezamăgire atât suma reprezentând principalele reforme și investiţii, cât și cantitatea și calitatea acestora! Este regretabil că doar „atât s-a putut” din partea celor care, la alegeri, de 30 de ani ne roagă să-i votăm pentru că ei sunt cei mai buni, că doar ei știu, că numai ei pot și că au cel mai înalt nivel al voinței politice! Sigur că da, n-au spus și CE ANUME știu, pot și vor, că n-a venit NIMENI nici cu un plan de țară, nici cu un teanc de dosare sub braț din care să reiasă concret ce și cum au de gând să facă! NIMENI nu a prezentat și un plan de dezvoltare a țării și de creștere a nivelului de trai și în condiții mai puțin ideale, în care cad banii pe ei și mor toți cei cărora trebuie să le ofere pensii, asistență socială, asistență medicală și alți „bugetofagi” care le consumă LOR resursele (NOASTRE, dacă e să ne-ntrebe cineva…) cu care să poată băga cât mai mulți bani în buzunarele companiilor străine!

Suntem nemulțumiți că acest PNRR nu este dedicat unui plan de țară. Sigur că da, acesta trebuia făcut a priori, TOȚI se laudă că-l fac, dar n-are NIMENI curajul să înceapă măcar! Așa cum, de exemplu, se laudă ca găina care a ouat o mărgică, cu „strategia energetică națională”, document absolut inept și care, pe lângă faptul că ar trebui să fie parte componentă a unui plan național unic de dezvoltare a țării, nu arată nici beneficiarii reali, nici proiecțiile de viitor ale dezvoltărilor și, cu atât mai puțin, închideri de capacități de producție , așa cum sunt cunoscutele exemple Turceni, Rovinari, Mintia etc.!

Câtă vreme proiectele de absorbție a fondurilor europene se aleg pe sprânceană și în urma întocmirii unei remorci de documente (la polonezi, de exemplu, poți lua fonduri europene cu doar un dosar cu câteva hârtii, da’ așa-i la guvernanții României: de ce să faci simplu și eficient, care să DEZVOLTE țara și să ridice și nivelul de trai, când se poate complicat, inutil și cu finalitate antinațională, antipopulară și chiar – în cazul pensionarilor – cu aspect de genocid? Cuvânt dur, dar în perfectă concordanță cu definiția din Codul Penal:

Art. 438. – (1) Săvârşirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte:

…………………….

  1. vătămarea integrităţii fizice sau mintale a unor membri ai grupului;
  2. supunerea grupului la condiţii de existenţă de natură să ducă la distrugerea fizică, totală sau parţială, a acestuia…

Așadar, în lista de proiecte de reforme și investiții pentru care s-a făcut cerere de plată nu se regăsește nimic din ce ar putea să rezolve nici criza energetică, nici criza economică, nici criza financiară, nici criza sanitară… N-am văzut, de exemplu, solicitarea de sume pentru construcția (în cel mai rău caz achiziționarea) unei platforme de foraj marin la adâncime nici măcar de talia platformei Prometeu sau de dezvoltare a facultății de specialitate! Șantierele noastre marine ori nu mai sunt ale noastre, ori au fost terminate, nu care cumva să mai avem vreo flotă comercială proprie. Cizmarul Ceaușescu a putut face o mulțime lucruri bune pentru țara asta, dar lucruri care „doctorilor în științe”, ce se prefac că dirijează destinele țării, nici măcar nu le trec prin cap!

În ciuda simplității metodei și a sumelor infime necesare pentru realizare, nu am văzut solicitări de bani nici măcar pentru un singur proiect care să facă procesul de decarbonatare prin eliminarea CO2 din gazele arse, în loc să închidem mineritul și o droaie de termocentrale! Bani pentru terminarea hidrocentralelor – nimic! Bani pentru repornirea industriei petrochimice – nimic! Bani pentru repornit marea industrie grea – nimic! Făceam de la ac la tancuri, iar acum, după peste 30 de ani de „înțeleaptă conducere capitalistă”, importăm și tancuri, și ace de cusut!

N-am văzut nici măcar un euro finanțare pentru a aduce sistemul judiciar de la nivelul unui stat eșuat (Iohannis dixit, și n-am auzit mulți contrazicându-l cu argumente valabile!) la nivelul unei justiții europene, a secolului XXI! Câtă vreme ai legi și nu le aplici, sau le aplici strâmb, n-ai cum să fii un stat de drept! Iar un stat de drept înseamnă finanțare mai mult decât pentru „pensiile nesimțite”! Finanțare care e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire în solicitările de bani din PNRR!

În general, lipsește vederea de ansamblu în aceste cereri de alocări de sume din banii europeni. Lipsește coordonarea, într-un tot unitar și coerent, a proiectelor care solicită finanțare. Fiecare vede doar interesul de pe „pătrățica” lui, fără să existe o integrare economică nici pe orizontală, nici pe verticală.

Ce să mai zicem de lipsa de viziune privind sectorul Sănătății? Se cer bani pentru cabinetele medicilor de familie, dar NU MAI SUNT medici de familie! Ieșirea acestora la pensie a dus la o penurie de cadre calificate în acest domeniu! Se fac pe bandă rulantă medici din ce în ce mai slab pregătiți și „se dau” la export! Statul pregătește pe banii poporului român medici pentru poporul austriac, poporul francez, poporul german, poporul britanic etc.

„Hemoragia” de cadre medicale mediu și superior pregătite e uriașă! Nu există multe spitale din țară care să nu se vaite că le lipsesc medici, unele chiar din fiecare specialitate pe care o au! Medicul de familie a fost redus la conțopistul care face trimitere la spital, la analize sau dă avize premaritale, iar mai recent a fost obligat să vaccineze anticovid o populație deloc doritoare de a se inocula cu tot soiul seruri ciudate, botezate pompos VACCIN!

Așa cum a fost conceput și mai ales așa cum (NU) se realizează, tot planul de finanțare prin PNRR este o rușine a concepțiilor administrative, financiare și organizatorice, este un plan antinațional și care, pentru a lua CÂTEVA miliarde de euro (din care jumătate sunt RAMBURSABILE!), provoacă pierderi de MULTE SUTE de miliarde de euro! Cu o guvernare care se scumpește la tărâțe și se ieftinește la mălai, care din producători/exportatori ne face importatori neți (importăm tot ce altă dată exportam peste tot în lume!!!), chiar și un plan bine conceput nu poate ajunge decât la coșul de gunoi, într-o țară în care cozile de topor fac legea!

Dezamăgirea noastră e crâncenă și deja ne gândim la câteva forme de protest care să trezească o administrație de stat căreia degeaba îi cântă zilnic imnul, de ani și ani, „DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!”

Președintele Federației Naționale a Muncii,
Constantin Crețan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *