DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

Fără categorie

Comunicat

La 22 ianuarie se împlinesc 25 de ani de la bătălia minerilor și muncitorimii române de la Costești, împotriva forțelor de ordine, comandate de guvernele antipopulare ale României din ultimii 35 de ani

Acțiunea de protest a minerilor, din ianuarie 1999 urmărea salvarea locurilor de muncă și a unor condiții de viață decente pentru mineri, împotriva reformei anti- muncitorești şi anti-naționale lansate prin procesul de distrugere a sectorului minier și implicit a sectorului energetic național

După cum a dovedit evoluția politicilor economice în România, acțiunea minerilor a reprezentat nu doar lupta pentru apărarea locurilor lor de muncă, ci și pentru apărarea economiei naționale, pentru apărarea dreptului lucrătorilor români de a avea o Patrie.

La acțiunea de protest a minerilor s-au alăturat și alte categorii de muncitori, iar în confruntările de la Costești locuitorii satelor au participat alături de mineri la înlăturarea forțelor de represiune, care încercau să oprească protestul legitim al categoriilor muncitoare.

Disciplina muncitorească și conștiința unei lupte juste, au făcut ca marșul minerilor să fie de neoprit.

De asemenea în această confruntare unii dintre conducătorii forțelor de ordine, nu uitat ca aparțin acestui popor şi nu au acceptat se utilizeze mijloace care ar fi putut produce victime omenești în rândul protestatarilor, preferând astfel să-şi sacrifice pozițiile oficiale deținute, pentru a-şi păstra condiția de umană.

Acordul semnat de protestatari cu guvernul s-a dovedit însă a fi o minciună, care doar a amânat ofensiva regimului împotriva existenței minerilor și a celorlalte categorii muncitorești.

Fotografie : Dragos Cristescu / MEDIAFAX FOTO

Acționând abuziv, cu o justiție de clasă, aservită politic, unii dintre conducătorii protestatarilor, precum Miron Cozma, Constantin Crețan, Romeo Beja, Vasile Lupu, Dorin Loiș, și Ionel Ciontu, au fost condamnați la ani grei de temniță, pentru fapte care nu au fost comise şi acuzații care nu reflectau realitatea.

Această ultimă acțiune de protest, din ianuarie 1999 a fost de fapt ultima manifestare a mișcării sindicale în România.

Toate celelalte acțiuni de protest anterioare, inițiate de mineri, fuseseră urmate de mișcări greviste și protestatare ale altor categorii sociale, încurajate de acțiunile minerilor în lupta de apărare a drepturilor salariaților.

O dată cu înfrângerea minerilor, regimul oligarho-cleptocratic, după modelul Uniunii Europene, ce stăpânește de atâtea decenii România, a putut zdrobi orice rezistență a lucrătorilor, desființând în realitate mișcarea sindicală și distrugând economia națională, un pas important în subordonarea României unor puteri străine.

Experiența istorică a arătat că mișcarea muncitorească este singura forță ce poate apăra consecvent, fără compromisuri, interesele populare şi naționale.

Costeşti – ianuarie 1999 – rămâne astfel un punct de referință în ghidarea mișcărilor sindicale şi populare!

 

20 ianuarie 2024

Biroul Executiv al Federației Naționale a Muncii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *