DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

EconomicGeneralSocial

„Au fost tăind un nuc bătrân…”

Filiala Gorj a Partidului Ecologist Român protestează energic pentru măcelul dendrologic efectuat la Bârsești, care deja ține prima pagină și în presa gorjeană, zeci de nuci fiind culcați la pământ!
Deși nucii aparțin unui afacerist asupra căruia mass-media gorjeană a ridicat, de-a lungul timpului, multe semne de întrebare, acest dezastru ecologic și economic afectează și oamenii din apropiere. Pentru că, dacă proprietarul beneficia de rodul nucilor și acum va beneficia și de lemnul lor, acești nuci nu vor mai produce și OXIGENUL fără de care viața nu mai este posibilă, această livadă oferind, de-a lungul vremii, multe milioane de litri de oxigen.
Sigur că da, este de interes public și cum s-au obținut autorizațiile de defrișare pentru asemenea număr de copaci, știindu-se că există o lege care protejează nucul și reglementează strict condițiile în care acesta poate fi pus la pământ – Legea nr. 348 din 10 iulie 2003 (republicată în M. Of. nr. 300 din 17 aprilie 2008) privind legea pomiculturii. Dar, ATENȚIE, vorbim doar despre defrișarea POMILOR RĂZLEȚI, întrucât în cazurile când se solicită defrișarea plantațiilor de nuc și de castan comestibil în masiv, cererea de defrișare va fi însoțită de documente privind expertiza tehnică efectuată de un institut de cercetare-dezvoltare pentru agricultură sau de stațiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă (Art. 14, lit. d)!!!
Desigur, motivațiile proprietarului pentru a pune jos păduricea de nuci sunt cel puțin lipsite de imaginație. Dar, ca să fie credibil, ar fi putut, la ce profit uriaș va avea, să înființeze, în altă locație, o nouă plantație de nuci, ca să se bucure de oxigen și de minunatele fructe și nepoții celor care au contribuit la lichidarea unei importante surse de aer curat.
Poate că n-ar fi rău ca să se aplece asupra cazului și instituții autorizate să verifice astfel de lucruri. Până la urmă, astfel de acțiuni arată că românul nu mai este frate cu codrul, iar pierderea cea mai mare este de partea omului. Parafrazând poezia lui Nicolae Iorga, acum putem spune și noi: „Au fost tăind un nuc bătrân / Fiindcă făcea omului bine”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *