DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

GeneralSocialUltima oră

ANRE: Cine e OBLIGAT să depună declarația pe propria răspundere pentru plafonare în 2023 – DOCUMENTELE necesare

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a răspuns după apelul transmis de premierul Nicolae Ciucă în haosul facturilor plafonate creat de lipsa unor decizii pentru a avea acces la cel maai avantajos preț. ANRE a prezentat cererea și declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o depună românii. Descarcă DOCUMENTELE – vezi AICI.

 

ANRE a anunțat miercuri că numărul românilor care ar trebui să depună declarație pe propria răspundere pentru prețurile plafonate la energie este mult mai mic decât 9 milioane și, în plus, este limitat la cei care au două sau mai multe locuințe, care, pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1,3 lei/kWh pentru consumul de la una dintre ele. Plafoanele aplicate de la 1 ianuarie 2023 sunt aceleași ca și în prezent, adică de 0,68 lei și 0,8 lei pentu consumurile mici si medii. Mai mult, cei care consumă peste 300 kilowați au dreptul la prețul plafonat de 1,3 lei/kWh.

Anunțul ANRE a venit în plin haos al facturilor plafonate și după solicitarea premierului Nicolae Ciucă. Potrivit noilor prevederi ale Legii plafonării prețurilor la energie și gaze, peste 9 milioane de români ar trebui să depună declarații pe propria răspundere până pe 1 ianuarie ca să aibă prețul cel mai avantajos, adică în două săptămâni.

Ca urmare a noilor modificări legislative instituite prin Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1198 din 13 decembrie 2022, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei vine în sprijinul clienţilor finali casnici cu următoarele precizări cu privire la preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Care este PREȚUL plafonat pentru 5 milioane de români

– pentru cca. 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică următoarelor categorii de clienţi:

a. al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;

b. care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

c. care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

d. familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

Care este PREȚUL plafonat pentru 3,6 milioane de români – Sunt 2 situații

– pentru cca. 2,8 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus;

– în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

CUM ESTE APLICAT PREȚUL FINAL PLAFONAT

Menţionăm că, în cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

  • clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,
  • clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.

Având în vedere noile categorii de clienţi finali introduse care pot beneficia de preţul plafonat în urma depunerii unei cereri şi declaraţii la furnizorul de energie electrică, pentru a uşura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul. Atât Cererile, cât şi Declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic. Modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro.

Facem precizarea că numai clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă, trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere la furnizor, restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi, mai precizează ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *