DREPTATE SOCIALĂ

„Ne doare că deasupra sa / Pământul ține-o lume rea!”

General

Declarația #3 – 26 ianuarie 2023: „Nu lăsați mai multe femei protestatare să fie ucise și încarcerate!”

Mursal Nabizada, activistă pentru drepturile femeilor și fostă membră a Parlamentului afgan, a fost ucisă, iar fratele ei, în vârstă de 17 ani, a fost rănit de pușcăriași „necunoscuți” în casa ei din Kabul, pe 15 ianuarie 2023. După ce talibanii au revenit la putere în august 2021 și parlamentul afgan a fost dizolvat, ea și-a dat demisia și a locuit la Kabul. Ea a criticat politicile misogin, anti-știință, anti-libertăți civile ale regimului religios taliban. Ea a susținut mișcarea spontană a femeilor afgane care luptă pentru educație, muncă, libertate și drepturile femeilor. Înainte de moartea ei, doamna Nabizada și-a exprimat îngrijorarea de mai multe ori cu prietenii ei și cu unele organizații naționale și internaționale care apără drepturile femeilor cu privire la amenințările la adresa securității vieții sale. Dar, din păcate, nicio organizație pentru drepturile omului și nicio țară care pretinde că apără drepturile omului și drepturile femeilor nu au ajutat-o la timp pe doamna Nabizada până când nu a fost în cele din urmă ucisă.

Mursal avea 32 de ani și era din provincia estică Nangarhar. Înainte de a fi aleasă în Wolesi Jirga din Afganistan (Parlamentul afgan), ea a fost directoarea unei școli și a participat întotdeauna la activități sociale.

După ce talibanii au venit la putere și au adoptat o politică misogină și răzbunătoare împotriva femeilor educate și intelectuale din Afganistan, serviciile de informații ale talibanilor sub numele de „persoane necunoscute” au ucis zeci de femei și au închis și torturat alte sute de persoane. Pe de o parte, talibanii doresc ca fetele să crească analfabete prin închiderea porților școlilor și centrelor educaționale pentru fete și, prin interzicerea fetelor de a studia în universități, privează femeile și fetele de învățământul superior. Pe de altă parte, femeile care sunt foarte educate și care își înțeleg și își apără drepturile sunt ucise de talibani pentru a elimina orice rezistență la domnia lor. Conform convingerilor lor religioase specifice, talibanii neagă identitatea umană a femeilor și nu le consideră îndreptățite la niciun drept al omului și al drepturilor civile.

„Mișcarea spontană a femeilor afgane” condamnă cu fermitate asasinarea nevinovată a lui Mursal Nabizada și trage la răspundere regimul misogin taliban pentru aceasta. Deoarece excluderea sistematică de către talibani a femeilor din diferite domenii sociale, ceea ce înseamnă promovarea violenței și oficializarea apartheidului sexual împotriva femeilor, a provocat o creștere a violenței împotriva femeilor la nivelul familiilor și al societății.

„Mișcarea spontană a femeilor afgane” solicită organizațiilor pentru drepturile femeilor, organizațiilor pentru drepturile omului și forțelor progresiste ale lumii să sprijine lupta curajoasă a femeilor și fetelor afgane împotriva regimului teocratic și misogin. Nu ar trebui să fim mai mulți spectatori în ceea ce privește uciderea, torturarea și încarcerarea femeilor de către talibani. În prezent, sute de femei intelectuale care protestează împotriva politicilor talibanilor se ascund din cauza amenințărilor la adresa securității din partea talibanilor și s-ar putea confrunta în orice moment cu soarta lui Mursal Nabizada. Ei au nevoie de ajutorul tău și de acțiuni imediate astăzi, mâine poate fi prea târziu.

Mișcarea spontană a femeilor afgane

18 ianuarie 2023

Kabul, Afganistan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *